Sommarbrevet 2022

Sommarbrevet 2022

Vi vill önska alla våra kunder en riktigt glad sommar och tacka för arbetet som vi utfört tillsammans hittills i år!

Våren har gått snabbt för oss på Enkätfabriken och det känns kul att vi äntligen har möjlighet att vara ute hos våra kunder för presentationer och workshops igen. Under våren har vi bland annat genomfört rekordmånga LUPP-analyser som görs i flera av Sveriges kommuner, där vi presenterat resultat på plats i bla. Orsa, Mora, Sundsvall och Karlstad. Vi har också äntligen kunnat ordnat konferenser och varit ute hos kommuner för att hålla presentationer och workshops kring näringslivsfrågor!

Som vanligt innehåller vårt sommarbrev 5 nyheter från de senaste månaderna, som alla har temat utveckling. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

 

På bilden till höger ser ni vår projektledare Kajsa Aune, som arbetar med offentlig sektor hos oss. Se nyhet 4.

Rapporten Ung Röst av Rädda Barnen undersöker ungas livsvillkor

ungas livsvillkor

 

Hur ser barn och ungas vardag i Sverige ut? I uppdrag av Rädda Barnen har vi genomfört undersökningen Ung Röst, i år med 8000 svarande barn och unga runt om i landet! Ung Röst genomförs för att få en klar bild över hur barns livsvillkor ser ut och för att uppmuntra beslutsfattare att agera på resultaten.

Undersökningen visar bland annat att  67% av unga tror att politiker/bestämmande sällan eller aldrig lyssnar på barns åsikter, 9 % menar att de sällan eller aldrig får den hjälp de behöver i skolan för att klara sina uppgifter och 12% har varit oroliga för att familjens pengar inte ska räcka till det de behöver. Undersökningen visar däremot att en stor andel, 83%, av barnen ser ganska eller mycket positivt på framtiden. Mer resultat från denna viktiga och intressanta rapport hittar ni hos Rädda Barnen. Läs hela rapporten Ung Röst!

 

Vårens arbete kring näringsliv och företagsklimat

Näringslivsfrågor i kommuner

 

Vilken kommun i Sverige är bäst på näringsliv och företagsklimat? De senaste två åren har vi djupdykt i resultaten från de största årliga mätningarna kring näringsliv och företagsklimat i Sveriges kommuner. Vi vill förstå vilka faktorer som påverkar och förbättrar näringslivet i en kommun, för att sedan hitta metoder som kan utveckla företagsklimatet. Genom ett webinar som vi haft i början på juni (och kommer fortsätta ha!) presenterar vi och sammanställer resultaten från 3 mätningar, för att sedan utse Sveriges bästa näringslivskommun! Webinaret har blivit mycket populärt, där vi i år hade 250 deltagare.

Bäst i år var Höganäs kommun med nöjdast företagare och medborgare gällande frågor som rör näringslivet. Tvåa hittar ni Trosa och trea Boden! Du hittar mer information om mätningarna här!

 

Ny forskningspanel gör det lättare för privatpersoner att delta i forskningsstudier

Forskningspanel forskningsstudier

 

Vårt systerbolag Trialy har lanserat en forskningspanel! Trialy fokuserar på att rekrytera och genom digitala metoder hitta rätt forskningspersoner till kliniska forskningsstudier. Under våren har en panel lanserats som ska underlätta för både privatpersoner och forskare att bli matchade med varandra. Vill du veta mer om Trialy är du välkommen att kontakta projektansvarig Fanny Ekström.

Är du kanske intresserad av att delta i forskningsstudier? Du hittar panelen här!

 

Vi satsar på brukarundersökningar och enkäter inom offentlig sektor

Brukarundersökningar och enkäter

I början på året anställde vi Kajsa Aune för att prioritera och utveckla våra tjänster inom offentlig sektor, speciellt brukarundersökningar! Kajsa kommer från det offentliga där hon arbetat som handläggare, utredare och processutvecklare tidigare. De senaste månaderna har hon jobbat med flera projekt hos oss inom det offentliga.

”Under våren har jag bla. fokuserat på brukarundersökningar som samordnas av Sveriges kommuner och Regioner (SKR). Alla Sveriges kommuner erbjuds att delta och omkring 200 kommuner brukar delta. Just nu pågår också analys av brukarundersökningar inom socialpsykiatrin som vi genomför på uppdrag av Stockholm stad.” 
– Kajsa Aune

Vad är ett viktigt fokusområde för brukarundersökningar?
”För oss är det viktigt att det ska vara enkelt och tillgängligt för brukare att svara på enkäten, och där det behövs har vi tagit fram utvecklade enkätverktyg med widgits och pictogram, samt möjlighet till talsyntes och teckenspråk.”

Kontakta gärna Kajsa om du har frågor kring våra brukarundersökningar.

 

Samhällsutveckling

 

Hur kan vi uppmuntra studenter att sätta fokus på samhällsfrågor?

För andra året i rad anordnar Enkätfabriken en stipendietävling med fokus på samhällsutvecklande frågor. Stipendiet är framtaget för att uppmuntra masterstudenter att fokusera på samhällsfrågor i sina uppsatser, där vinnaren får ett stipendium på 10 000kr. Varje år i början på juni får studenterna skicka in sina uppsatser till oss som rättas under sommaren. I augusti kan ni läsa mer om vinnaren och dess uppsats i våra kanaler!

Mer om stipendietävlingen.

 

Välkommen att kontakta oss om du har behov av en undersökning.
Trevlig sommar!

 

Enkätfabriken

 

Erik Granberg
VD & Projektledare
erik.granberg@enkatfabriken.se

 

 

 

 

 

← Fler nyheter

Kajsa projektledare på Enkätfabriken, brukarundersökningar