Barnkonventionen & Webinar om att lyssna in barn!

Barnkonventionen & Webinar om att lyssna in barn!

Hurra för Barnkonventionen som fyller 21 år idag och vi delar vårt webinar ”Att lyssna in barns åsikter”. 

Visste du att FNs konvention om barns rättigheter antogs den 20 nov 1989, precis för 21 år sedan? Det var Rädda Barnens grundare, Eglantyne Jebb som skrev grunden till konventionen redan 1946, med 5 grundläggande punkter som skulle ge barn fler rättigheter i samhället.

Många år senare, 1989 så blev slutligen många års arbete om barns rättigheter blev till barnkonventionen, vilket innebär att det är ett lagligt bindande dokument som FN:s barnrättskommitté ansvarar över. Detta var första gången som barns intressen hade formulerats i form av mänskliga rättigheter.

Barnkonventionen som lag

Vid årskiftet 2019/2020 fick också äntligen konventionen som svensk lag! Lagen innebär att barns rättigheter får en starkare juridisk ställning i samhället och konventionen får höra status. Barnkonventionen har haft en lång resa och är otroligt viktig för våra barns rättigheter.

Webinar – ”Lyssna in barn och unga!

För att fira delar vi idag med oss av resultaten från de pilottester som gjorts under hösten 2019, tester där vi undersökte hur vi kunde göra barns (6-12år) röster hörda via enkäter. Genom att gå ut på flera skolor i södra Sverige och låta barn svara på enkäter, samlade vi in förståelse för om och hur det går att lyssna in barns åsikter genom just enkäter. Läs gärna mer och se hela webinaret här!

För dig som vill veta mer om konventionen kan vi varmt rekommendera att läsa UNICEFs tidslinje över barnkonventionenskonventionens historia.

 

← Fler nyheter

Webinar barnkonventionen