10 år som företag, så började vår resa!
I december firar vi 10 år som företag! Det ska självklart firas och i samband med vårt jubileum vill vi passa på att dela med oss av godbitar från vår historia. För att göra detta har vi samlat berättelser om Enkätfabriken och gjort intervjuer med anställda. Låt oss starta med en intervju med en av våra två grundare och delägare, Daniel Sturesson.
Daniel, berätta lite om Enkätfabriken idag och för 10 år sedan. Vilka skillnader finns?
Idag samlar Enkätfabriken in hundratusentals enkätsvar varje år. Varje pappersenkät packas i maskiner med videoövervakad matchning och telefonintervjuer genomförs av företagets erfarna intervjuteam.
De första två åren bestod Enkätfabriken bara av mig och Erik med varsin dator och telefon. Vi jagade varje uppdrag vi hade chansen att få och när vi fick ett gällde det att hugga i för att klara kundernas krav men samtidigt hålla kostnaderna nere så att vi kunde bygga upp en ekonomisk grund i företaget.
Därför var det aldrig tal om att ta in hjälp för något arbetsmoment som vi kunde klara av själva. Våra första pappersenkätsundersökningar packade till exempel jag och Erik själva i kuvert för hands, även när det var flera tusen enkäter som skulle postas.
Det låter som mycket arbete för två personer, hur hann ni med det?
Vi hade ofta fullt upp med att ta fram offerter och sköta kundprojekt i veckorna så pappersenkäter fick ordnas på helger. Jag ställde ett stort bord framför TVn på lördagarna och packade på medan jag halvt följde Premier League-fotboll på skärmen. Det gick alltid tre matcher i följd på lördagarna och då hann man få packat rätt så mycket, var det inte klart så brukade Zlatan ofta spela i Serie A när den tredje matchen för dagen från England tagit slut. Då blev det ca två timmar till av monotont matande av enkäter i kuvert.
Arbetade ni med fler metoder som ni löste på egen hand?
Ja, det var samma sak med telefonintervjuer. Vi fick våra två första telefonintervjuuppdrag tidigt på våren 2011. Det ena var en undersökning riktad till företagare inom jakt- och fisketurism i Västerbotten och det andra var en medlemsundersökning åt Sollentuna Golfklubb. Erik som skötte både hemsida och webbenkäter och design var svårare att undvara från övriga arbetsuppgifter än mig. Så jag satte mig på morgonen och började ringa till norrländska småföretagare. När klockan blev fyra på eftermiddagen gick jag direkt på att ringa till golfintresserade runt huvudstaden. Det var verkligen kontraster mellan samtalen och många spännande historier om hur man bedriver verksamhet på en stugby som vintertid bara kan nås med helikopter eller snöskoter.
Hur var det att starta ett företag på det sättet?
Det var rätt tröttande stundtals men vårt snåla förhållningssätt lade också grunden för att vi kunde ta ut lön tidigt (om än en blygsam sådan). Och inte minst att vi på sikt kunde bygga det företag vi nu har utan att vare sig ha några pengar på egen ficka eller några investeringar från annat håll.
– Intervju med Daniel Sturesson, medgrundare av Enkätfabriken.
Nu, 10 år senare, jobbar vi fortfarande med ekonomisk hållbarhet. Enkätfabriken strävar efter att fortsätta växa utan externa aktörers investeringar. Att vara oberoende känns stort och viktigt för oss, därför har det också kommit vara en del av våra kärnvärden genom åren. Kanske är det även något som våra anställda värderar. På torsdag delar vi med oss av nästa intervju, då får ni möta den allra första tillsvidareanställda på Enkätfabriken – och han är fortfarande kvar! Passa på att följ oss på LinkedIn eller Facebook för snabba uppdateringar.
– Lovisa Valentino, Marknadskommunikatör